Dowiedz się, jakie pokarmy należy unikać dzięki alergii na soję
Z początku wydaje się proste, że jeśli masz alergię pokarmową , powinieneś unikać tego jedzenia i wszystko będzie dobrze. Ale nie jest to łatwe, jeśli chodzi o alergię na soję . Istnieje wiele form soi znajdujących się w naszej żywności i może być trudno nawigować, jeśli chodzi o czytanie etykiet żywności i restauracji.
Ponieważ alergia na soję jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych, ważne jest, aby zrozumieć jej obecność w codziennym życiu.
Soja występuje w wielu różnych produktach , w tym przetworzonej żywności. Jest w twojej diecie, czy wiesz, czy nie. Zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na wegetariański styl życia , prawdopodobnie spożywasz dużą ilość soi. Kuchnia azjatycka używa wielu składników soi, ale można ją znaleźć w każdej restauracji. Łatwo jest przeoczyć, jeśli nie wiesz, o co pytać, kiedy jadać na mieście. Dlatego musisz przyjrzeć się bezpiecznym opcjom.
Przegląd
Ustawa o znakowaniu żywności i ochronie konsumenta (FALCPA) wymaga od producentów wymieniania składników soi na etykietach produktów w prostym, łatwym do zrozumienia języku. Jednak FALCPA nie wymaga producenta, którego produkt zawiera rafinowany olej sojowy i / lub lecytynę sojową jako środek uwalniający, aby wymienić "zawiera soję" na etykiecie. Jest to sprzeczne z wynikami badań, które pokazują, że białka sojowe są obecne w oleju sojowym i lecytynie sojowej.
To zastrzeżenie może wynikać z faktu, że badania nie są jednoznaczne, że w tych składnikach jest wystarczająco dużo białka sojowego, aby wywołać reakcję u większości osób z alergią na soję.
Ponieważ niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na soję niż inni, może to być problematyczne i powodować reakcję alergiczną.
Ponadto wytyczne FALCPA nie dotyczą "surowców rolnych", takich jak owoce i warzywa w ich naturalnym stanie. Nie obejmuje również jaj, mleka, mięsa ani innych produktów żywnościowych regulowanych przez USDA.
To jeszcze jedno miejsce, w którym składniki sojowe mogą być obecne. Może być stosowany w woskach lub olejach ogrodniczych na owocach lub w surowym lub mrożonym kurczaku, który jest przetwarzany na bulion z kurczaka. Może to narazić osoby z alergią na soję na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej, chociaż wydaje im się, że przeczytali etykiety i zostali poinformowani.
Niektórzy producenci zawierają oświadczenia na etykietach żywności, które mogą wskazywać na kontaminację soi. Oświadczenia te mogą brzmieć "może zawierać soję", "wyprodukowane na wspólnym sprzęcie z soją" lub "wyprodukowane w zakładzie, który również przetwarza soję". Zasadniczo te ostrzeżenia są dobrowolne. Z drugiej strony niektórzy producenci mogą nie zawierać tych informacji, nawet jeśli w ich zakładzie znajduje się soja.
Źródła jedzenia
Kuchnia Azjatycka
Soja jest powszechnym składnikiem wielu kuchni azjatyckich, ale może być trudna do rozpoznania w menu. Ważne jest, aby wiedzieć, że następujące produkty zawierają soję i należy ich unikać, jeśli masz alergię na soję.
- Kiełki fasoli
- Edamame (świeża soja)
- Kinako
- Miso (sfermentowana pasta sojowa). Znaleziony w zupie miso, ta pasta jest zwykle wytwarzana ze sfermentowanych nasion soi i innych składników, takich jak jęczmień, kasza gryczana, proso i żyto.
- Natto: Japońska zdrowa żywność przygotowana ze sfermentowanych nasion soi i pożytecznych bakterii.
- Nimame
- Okara
- Shoyu: To naturalny sos sojowy z soi, palonej twardej czerwonej pszenicy, soli morskiej i wody. Jest mniej słony i grubszy niż przygotowany w handlu sos sojowy.
- Sos sojowy
- Soja
- Soja (zsiadłe mleko, granulki)
- Tamari: Podobnie jak sos sojowy, tamari jest wytwarzany z fermentowanej soi z dodatkiem pszenicy. Więcej soi jest używanych i mniej pszenicy, dzięki czemu tamari jest grubsza i mniej słona niż sos sojowy.
- Tempeh: To jest zrobione z gotowanej i sfermentowanej soi, która ma kształt pasztecika, jak twardy wegetariański burger. Tempeh ma orzechowy smak.
- Sos teriyaki: Ten sos zwykle zawiera sos sojowy jako jeden ze składników, a także czosnek, imbir i cukier.
- Tofu (dofu, kori-dofu)
- Yuba
Składniki na bazie soi
Nie zawsze łatwo jest rozpoznać obecność soi na etykiecie, ponieważ w jej miejscu używane są inne słowa. Te przetworzone składniki są oparte na soi:
- Hydrolizowane białko sojowe (HSP)
- Mono- i diglicerydy
- MSG (glutaminian monosodowy)
- Teksturowane białko roślinne (TVP)
Składniki ewentualnie zawierające soję
Istnieje wiele składników, które mogą zawierać soję lub jej nie zawierać. Ważne jest, aby skontaktować się z producentem produktu, aby znaleźć źródło tego składnika.
- Wypełniacz
- Hydrolizowane białko roślinne (HPP) lub zhydrolizowane białko roślinne (HVP)
- Guma arabska
- Guma guar
- Lecytyna
- Mieszane tokoferole
- Naturalne aromaty: Te dodatki smakowe do produktów mogą zawierać składniki sojowe. Sprawdź u producenta, co stanowi "naturalne smaki", jeśli nie masz pewności.
- Stabilizator
- Zagęszczacz
- Żywica roślinna, skrobia, tłuszcz piekarski lub olej
- Witamina E
Pokarmy, które prawdopodobnie zawierają soję
Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że wiele popularnych potraw często zawiera jakąś formę soi. Ważne jest, aby zachować szczególną ostrożność w jedzeniu, jeśli nie jesteś w stanie uzyskać pełnej listy składników.
- Kuchnia azjatycka: koreańska, japońska, tajska, chińska itp.
- Wypieki i mieszanki do pieczenia
- kostki bulionowe
- cukierek
- Zboże
- Kurczak (surowy lub gotowany), który jest przetwarzany za pomocą bulionu z kurczaka
- Bulion z kurczaka
- Czekolada
- Mięso delikatesowe: hydrolizowane białko sojowe może być obecne w celu wzmocnienia smaku wędlin.
- Batony energetyczne, batoniki odżywcze: Izolat białka sojowego można włączyć jako sposób na zwiększenie ogólnej zawartości białka w batonach energetycznych. Lecytyna sojowa może być dodawana jako emulgator.
- Mięso i bułki z Hamburga: Niektóre restauracje typu fast food zawierają mąkę sojową w bułce i białko sojowe jako dodatek do wołowiny hamburgerowej. Upewnij się, że rozumiesz wymagania dotyczące etykietowania alergenów dla restauracji typu fast food i sieci.
- Imitacje produktów mlecznych, takich jak mleko sojowe, ser wegański lub lody wegańskie
- Preparat dla niemowląt
- Margaryna
- majonez
- Produkty mięsne z nadzieniami, takimi jak hamburgery lub kiełbasy
- Suplementy diety (witaminy)
- Masło orzechowe i substytuty masła orzechowego: dodaje się białko sojowe w celu zwiększenia zawartości białka i emulgatora, aby zapobiec rozdzielaniu się składników.
- Proszki białkowe: jest to termin parasolowy dla wielu różnych źródeł białka, w tym soi, mleka, serwatki, kazeiny, ryżu i innych. Zawsze sprawdzaj zawartość białka sojowego w proszku.
- Sosy, sosy i zupy
- Koktajle
- Bulion warzywny
- Wegetariańskie substytuty mięsa: hamburgery wegańskie, imitacje pasztecików z kurczaka, imitacje wędlin, imitacje boczku itp.
Źródła środowiskowe
Bądź świadomy ukrytych źródeł soi, które mogą znajdować się w twojej apteczce, kabinie prysznicowej lub w domu. Soja można znaleźć w takich rzeczach jak balsam do ust i kosmetyki. Uważna analiza tych produktów może pomóc uniknąć nieoczekiwanej reakcji.
Reaktywność krzyżowa dla alergików
Niektóre osoby z alergią na orzeszki ziemne mogą być również uczulone na białko sojowe. Osoby z alergią na soję mogą reagować krzyżowo z orzeszkami ziemnymi lub innymi roślinami strączkowymi, takimi jak fasola lub groch. Jednak większość osób z alergią na soję może bezpiecznie tolerować inne rośliny strączkowe, ponieważ rodzina motylkowatych ma ponad 30 gatunków. Jeśli podejrzewasz alergię na inne rośliny strączkowe, powinieneś zbadać tę roślinę strączkową osobno, aby ustalić, czy masz nadwrażliwość. Nie zakładaj, że jesteś uczulony na szeroką kategorię fasoli i roślin strączkowych tylko dlatego, że masz alergię na soję lub orzeszki ziemne - niepotrzebnie ograniczysz dietę, co może spowodować niedobory żywieniowe na drodze.
Źródła białka niesoyo dla wegetarian
Jeśli masz alergię na soję, musisz unikać tofu i tempeh, które można znaleźć w większości teksturowanych substytutów mięsa roślinnego i wielu wegetariańskich produktów spożywczych. Zamiast tego możesz wybierać spośród tych ośmiu wysokobiałkowych pokarmów na diecie wegetariańskiej:
- Mleko i jaja: Laktoowowegetarianie używają ich jako bogatego źródła białka i witaminy B12, którego nie ma w roślinnych źródłach białka. Ograniczeniem jest to, że mleko i jajka są często również alergenami, a niektórzy ludzie są wrażliwi na nie tak jak soja.
- Fasola: Jedna filiżanka ugotowanej czarnej fasoli zawiera 15 gramów białka. Możesz cieszyć się wieloma odmianami tego niedrogiego źródła białka, żelaza, kwasu foliowego i magnezu.
- Orzechy: Orzechy są powszechnymi alergenami, więc nie mogą być spożywane przez wszystkich. Są one jednak bogate w białko i składniki odżywcze, takie jak witamina E i fosfor. Znajdziesz też masło orzechowe i masło orzechowe.
- Seitan: Jest wytwarzany z glutenu z mąki pszennej i jest często używany jako wegetariański substytut mięsa. Musisz sprawdzić, czy nie jest zafałszowany przez dodanie soi. Możesz stworzyć własny seitan z glutenu pszennego w domu.
- Cała Pszenica: Szukaj produktów pełnoziarnistych zamiast wyrafinowanych. Możesz cieszyć się 7,5 grama białka w jednej szklance makaronu z całych pszenicy i 3 gramy w jednej uncji pełnoziarnistego chleba z jagodami pszennymi. Cała pszenica jest doskonałym źródłem błonnika, selenu i manganu.
- Quinoa: To starożytne ziarno Inków jest kompletne pod względem odżywczym. Jedna filiżanka komosy ryżowej ma 23 gramy białka i zawiera dużo błonnika, magnezu i fosforu.
- Siemię lniane: Zmielony siemię lniany to łatwy sposób na dodanie białka i błonnika do smoothie, a można go upiec w wypieki.
- Oatbran: otręby są usuwane z przetworzonych płatków owsianych, ale można je dodać z powrotem w celu zwiększenia białek lub użyć go w wypiekach.
Alergia sojowa u niemowląt i dzieci
Białko sojowe może wywoływać zaburzenia trawienne w dzieciństwie zwane zespołem enterocolitis wywoływanym przez żywność (FPIES) . Niemowlęta mogą uzyskać podobny zestaw objawów z białka mleka krowiego, określanego mianem zapalenia jelit wywołanego białkiem krowiego. Około 10 procent do 14 procent niemowląt uczulonych na mleko krowie rozwija się uczulenie na soję, gdy otrzymuje preparaty dla niemowląt oparte na soi. Amerykańska Akademia Pediatryczna w 2008 r. Przedstawiła nowe wytyczne: W przypadku niemowląt z alergią na mleko krowie, w dużym stopniu zhydrolizowaną (białko ulega rozkładowi chemicznemu) zamiast formuły sojowej należy uwzględnić białko mleka krowiego.
Słowo od
Może to być trudne do całkowitego usunięcia soi z diety, ponieważ jest ona obecna w wielu przetworzonych produktach spożywczych. Musisz stać się detektywem czytającym etykiety żywności, a podczas posiłków poza domem będziesz musiał zachować ostrożność.
> Źródła:
> Sieć ds. Alergii na żywność i anafilaksji. Alergia soi. https://www.foodallergy.org/allergens/soy-allergy.
> Joneja JV. Przewodnik dla lekarzy na temat alergii i nietolerancji pokarmowych . Akademia żywienia i dietetyki; 2013.
> Sicherer SH, Acebal ML, Sampson HA. Alergie pokarmowe: Kompletny przewodnik po jedzeniu, kiedy twoje życie zależy od tego . Baltimore: Johns Hopkins University Press; 2013.
> Centrum medyczne UCSF. Przewodnik po pokarmach bogatych w soję. https://www.ucsfhealth.org/education/a_guide_to_foods_rich_in_soy/.
> USDA. Krajowa baza danych składników odżywczych USDA. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/.